Hogyan készíts könnyedén animációt?

Válaszd az erre a célra legkönnyebben használható szoftvert, ami nem más mint a Doodly. Régóta használom és azt látom, hogy a nagyszerűsége az az egyszerűségében rejlik.

Nagyon kevesek használják ki az animáció erejét, a közösségi oldalakon a kép mellett a videónak van még nagy konverziója, de szerintem méltatlan helyet foglal el az animáció a rangsorban. Mondjuk nem csodálom, mertha rákeresel, hogy a profik mennyiért csinálják az animáció másodpercét, akkor nagyon el fogsz csodálkozni…

Majd én megcsinálom magamnak

Ha nem sajnálod rá az időt, és van némi affinitásod hozzá (pl. jó vagy prezentációk készítésében), akkor hidd el, a doodly-val te is meg tudod magadnak csinálni ezt a szuper animációt. Mutatom milyen lehetőségeid vannak.

Miből épül fel az animáció?

 

Kép + szöveg + sorrend és időzítés

Ez az egyszerű recept. Mint a powerpoint prezentációban vannak diák, amik itt “scene”-ek, rárakod a megrajzolandó képeket (ami lehet a programba beépített rajz, vagy pluszban vásárolt grafika, vagy egyedileg feltöltött kép), beilleszted a szöveget, mindezt sorba rakod és megadod, hogy hány másodperc alatt rajzolja meg a “rajzoló kéz” – ami lehet rajzolt vagy élethű kéz is.

A kezelőfelület nagyon egyszerű, könnyen elsajátítható.

Az egyes diákhoz zenét is lehet hozzáadni, a beállítottakhoz képest egyedi hangfájl is illeszthető, akár egy felmondott szöveg is.

Egyéb beállítások

A háttérkép lehet fehér, fekete vagy zöld tábla (amit az iskolákban megszoktunk) vagy akár átlátszó üveg is. Be lehet állítani, hogy balkezes vagy jobbkezes legyen a rajzoló ill. legyen-e kilépő animáció az egyes diáknál és extra idő is kérhető egy-egy dia után.

Apróbetű

Amiről általában nem esik szó, ami plussz pénzbe kerül… Érdemes a hirdetésekre kattintani, mert én egy akció keretében vettem meg az éves licencet mindössze 67 dollárért lassan egy éve. Ha most nyitom meg a hivatalos főoldalt, akkor sokkal nagyobb árat látok. Az alapdíj nem sok, viszont alig van benne grafika, és ha azt szeretnéd hogy legyen benne sokkal több, természetesen vehetsz egy kiegészítő szettet, sőt tematikusan – attól függ mire szeretnéd használni – még több csomag megvehető. Ugyanígy alapból színes képek sem tartoznak bele az alapfelszerelésbe, de természetesen extra felárért ez is megvehető. Én ezt nem tartottam fontosnak, hiszen bármilyen grafika külön is feltölthető és beilleszthető, tehát egy minimális készlettel is el lehet indulni. Mondjuk betűtípust én adtam hozzá, mert nekem az alapok nem annyira tetszettek, de itt is max 4 kedvencet érdemes feltölteni és ennyi.

Azáltal, hogy a vetítés úgy történik, hogy egy kéz rajzolja meg, jobban lehet figyelni a mondanivalóra,  sokkal inkább tartható a fókusz. Szerintem nagy lehetőség van benne, főleg ha ki akarsz tűnni a tömegből. Nem igazán használják.

Az alábbi 15 másodperces kis videó ami semmi extra mégis látványosabb, mintha csak a képet raknám fel, kb. 15 perc alatt készült el.

 

A kész művet egyszerűen csak kiexportáljuk és kész a videó. Én ennél egyszerűbb és gyorsabb módját nem láttam még, hogy animációt készíthessünk, gyakorlatilag mindenféle tudás nélkül.

Senkinek nincs igaza. Nézőpontok vannak…

Újrakezdő "receptek"

Ha tetszett ez a blog, hasonló cipőben jársz és szeretnél a vállalkozás be vagy újraindításával kapcsolatos hasznos információkat kapni, konkrét megvalósítási lépéseket olvasni, gyere iratkozz fel a hírlevelemre és megmutatom, hogy én hogyan csinálom.