Szerkesztő, ami megkönnyíti a dolgod

Emlékszem, az őskorban, amikor először fogtam bele a weboldalszerkesztésbe – ez 2004 környékén volt, amikor megszületett az első kisfiam – azzal kezdtem, hogy megtanultam a html nyelvet. Akkoriban Kovács Bencétől, a webtanártól vettem oktatóvideókat és amíg otthon voltam a gyerkőccel, – természetesen az anyaság legcsodálatosabb érzése mellett – legalább próbáltam szinten tartani az agysejteimet is.

Azt gondolom a html mindennek az alapja, aztán belekóstoltam a css kódolásba is, a java kódokat és php-t inkább csak értelmeztem, másoltam, beillesztettem a megfelelő helyre, de az már nekem túl bonyolult volt. Első weboldalam egy családi nagyon egyszerű oldal volt, ahova főként a gyerkőcök képeit töltötem fel, hogy  a család távolabb élő tagjai is lássák őket. Egyszerű html oldal volt kőkemény kódolással. Szeretem a kiszámítható dolgokat, ezt csinálom, ez lesz belőle, na a html nyelv pont ilyen.

Amikor 2015-ben a vállalkozás csatamezejére kerültem, akkor íratkoztam be a Profi Otthoni Webdesign Tanfolyamra, hogy továbbképezzem magam és valójában akkor találkoztam először a wordpressel. Azonnal beleszerettem ebbe a tartalomkezelő rendszerbe, hiszen pontosan láttam, hogy mennyi mindent levesz a vállamról. Az, amivel küszködtem a html kódok írása során, azt itt pikk-pakk néhány gombnyomással el lehet intézni. A wordpress népszerűsége talán abban rejlik, hogy ingyenes, nyílt forráskódú eszköztár, könnyű megtanulni, és olyanok is létre tudnak hozni egy weboldalt, akiknek kevésbé erősségük az informatika. Egy olyan eszköztár van a kezedben, amivel szinte bármilyen feladatot meg tudsz oldani, különféle bővítmények segítségével. Mindenkinek annyi bővítménye van, amennyire bonyolult folyamatai. 

Hogy nézzen ki a weboldalad? Milyen designt válassz? Több ezer sablon közül választhatsz. Na igen, és el is értünk a sablonokhoz, ami közül az egyik legnépszerűbb a DIVI.

Eleinte nagyon sok sablont kipróbáltam. Ezek többnyire egy adott témának megfelelő színvilággal, képekkel és elrendezéssel megáldott mintaoldalak voltak. Egy szerkesztő felületen belül egy bizonyos szintig megváltoztathatók voltak a képek, a színek is, de javarészt nem engedtek túlzott változtatást. Ez nem tetszett nekem. Ez főleg azoknak nem jó, akik kreatívak. Ráadásul már egy jó ideje babrálod az oldalt és akkor jössz rá, hogy mennyi falba ütközöl, ezt sem lehet módosítani, ezt sem lehet és végül feladod.

Ezek után találkoztam olyan sablonokkal, amik intelligens szerkesztőt használnak, tehát magát az oldal szerkezetét is te tudod meghatározni, blokkonként hány oszlop legyen, hol legyen szöveg, hol kép, hol egy gomb és a többi. Először az Enfold témával dolgoztam, amit jó ideig nagyon szerettem, de aztán ahogy egyre több mindent tanultam – Netjet (Erdélyi Norbert) -, szembejött a DIVI és gondoltam kipróbálom. Sok ingyenes sablon van, de ami tud is valamit és leginkább testre szabható, az már általában fizetős.

Mi volt az első benyomásom a DIVI-ről?

Az, hogy ez egy pocsék sablon… Egészen addig gondoltam ezt, amíg meg nem értettem a logikáját. Most már el nem tudnám képzelni, hogy valamit ne a DIVI sablonnal készítsek. Nincs az az elrendezés, amit ne lehetne vele megoldani. Persze önmagában a sablon vagy szerkesztő sem ér semmit, ha nem vagyunk hozzá elég kreatívak és nem használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket.

Anélkül, hogy túlzottan részletekbe mennék, mégis megmutatom, hogy a szerkesztő, a Visual Builder, milyen elven működik és hol mit enged beállítani, változtatni.

A nehézsége csak annyiban áll, hogy elsőre lehet hogy nem egyszerű megérteni a logikáját, de ha ez sikerül és van kellő időnk, kedvünk vagy affinitásunk próbálgatni, gyakorolni, akkor minden idők leghasználhatóbb szerkesztőjével dolgozhatunk.

Ahogy azt a lentebbi kép mutatja, 3 féle elemből épül fel az oldal. Kicsit olyan mint a hagyma héja. A külső keret az a szakasz, amit a kék szín jelez. Egy szakaszon belül lehetnek különböző sorok. Ezek a zölddel jelzett részek. A sorokon belül határozhatunk meg különféle elrendezést, 1 oszlop, több oszlop különféle arányokban, majd ezen belül vannak a modulok, ahova konkrétan letehetünk bármilyen elemet, szöveget, gombot, idézetet, blogot, bármit. Ezt láthatod szürkével.

Ez maga az elrendezés. Mindhárom elem szerkesztésekor további lehetőséged van a tartalom szerkesztésére (pl. milyen szöveg vagy kép jelenjen meg), a tervezésre (itt állíthatod be a színeket, betűtípust, margót, mindent ami a pozicionálást érinti) és haladó beállításokra (ha pl. egyedi CSS kódokat akarsz használni egy különleges megjelenésre).

Nyilván renegeteg beállítási lehetőség van még, aminek bemutatására ez a blogcikk nem hivatott, viszont összefoglalnám milyen előnyei vannak a DIVI-nek, ha esetleg éppen azon gondolkozol, hogy weboldalad létrehozásához milyen sablont, milyen témát választanál.

Z

magyar felület

Z

könnyű szerkeszthetőség a Divi Builder segítségével

Z

könnyen beilleszthetünk olyan előre elkészített elemeket, mint a kapcsolati űrlap, slider vagy képváltogató, képgaléria, szöveg, kép, gomb, ártáblázatok, ügyfélvélemény, keresés, mp3 lejátszás, videó beágyazás, oldalsáv, blog, tab fül elrendezés, GYIK sablon

Z

minden elem testreszabható

Z

előre elkészített minták elemeit is fel tudod használni

Z

saját CSS kódokat tudsz megadni

Z

az elkészített oldaladat el tudod menteni és mint  egy sablont, egy következő oldalnál elő tudod venni

Z

mobilbarát, reszponzív

Én csak ajánlani tudom a DIVI sablont, időnként vannak olyan akciók, amikor olcsóbban is hozzájuthasz, érdemes akár feliratkozni a hírlevelükre.

Ne jósold a jövőt, hanem csináld!

Újrakezdő "receptek"

Ha tetszett ez a blog, hasonló cipőben jársz és szeretnél a vállalkozás be vagy újraindításával kapcsolatos hasznos információkat kapni, konkrét megvalósítási lépéseket olvasni, gyere iratkozz fel a hírlevelemre és megmutatom, hogy én hogyan csinálom.