Hírlevelet akarok…

Korábban a Listamesterrel dolgoztam, de amikor megismertem a SAPI-t, vagyis a SalesAutopilot-ot, akkor tudtam, hogy innentől kezdve csak ezt fogom használni. Elsőre persze bonyolultnak tűnik, de tulajdonképpen, bármi ami elsőre félelmetes, az másodjára megszelidíthető, harmadjára pedig rutinszerű.

Mutatom milyen egyszerűen lett feliratkozó űrlapom…

1. Beregisztráltam a SAPI-ba
Nagyon sok mindent tud a SAPI, többféle előfizetés létezik, attól függően mennyire bonyolult dolgokat szeretnél megvalósítani, de a jó hír az, hogy kezdésnek ingyenesen is használható. Egy olyan limit létezik, hogy 2000 feliratkozót enged és 400 db kiküldött hírlevelet. Ezt egyébként számolja  rendszer és figyelmeztet ha túllépted. Kezdésnek azonban azt gondolom indulhatunk az ingyenes verzióval, ha beindul az üzlet, akkor lehet teljes verzióra váltani, de addigra legalább megismerhető a rendszer és nem zsákbamacskát veszel.

2. Új lista létrehozása
A SAPI ablak bal oldali oszlopában az E-mail listák-ra kattintva a jobb oldali részben láthatóvá válnak az eddig létrehozott listák. Ez most nyilván üres, de kattints az Új e-mail lista gombra.

Megadod a lista nevét, esetleg a leírását is, ezt akkor érdemes, ha sok listával fogsz dolgozni, és később ez segít a listák beazonosításában, de mindenképp érdemes beszédes nevet adnod neki.

Mentsd az adatokat. Ekkor továbbtöltődik az oldal az alapból beállított adatokkal. Ezeket fogja tartalmazni első körben az adatbázis, de ehhez bármikor tudsz hozzátenni további adatokat, amire a későbbiekben szükséged lehet.

Vannak haladó beállítások is, amit a későbbiekben tudsz használni, de most nem feltétlen szükséges ismerned. Egyébként a SAPIba való regisztráció során kapod az e-maileket, amikben szépen elmagyarázzák a kezdeti lépéseket és a keresőjük is nagyon jól működik.

3. Új űrlap létrehozása

A bal oldalon kattints  az E-mail listák alatt az Űrlapokra, majd  a jobb oldalon az Új űrlap létrehozása gombra.

Fontos, hogy mindig az adott listához tartozó űrlapra kattints.

Add meg az űrlap nevét és leírását. Minden mást hagyj az alapbeállításon és kattints a Tovább gombra.

A következő ablakban add meg, hogy mi legyen az Űrlap címe (ez fog megjelenni a feliratkozó doboz fejléceként) és az Űrlap szövege. Ez egyfajta magyarázat, hogy mire iratkozik fel és mire számítson.

Lejjebb görgetve tudod hozzáadni azokat az elemeket az adatbázisból, amilyen adatokat szeretnél elkérni. Itt a név és e-mail cím érdekes. A SAPI különveszi a vezeték és keresztnevet, ez azért hasznos egyébként, mert a megszólításnál, amikor levelet írsz neki, be tudod szúrni a keresztnevet mint kódot.

A lenyíló menüből válaszd ki a vezetéknevet, keresztnevet és e-mailt. (Én még be szoktam tenni egy checkboxot – Elfogadom az adatvédelmi tájékozatatót, amihez az oldalon létrehozok egy oldalt Adatvédelmi tájékozatató címen és ott pontosan leírom, hogy milyen adatát mire használom fel.)

Ezután add meg, hogy mi legyen a  feliratkozó gombon a felirat, a feldolgozó gomb felirata ill. beállíthatsz egy szöveget az űrlap elküldő gomb alatti szövegként is. (Az adatvédelmi tájékoztatót pl. ide be is linkelheted egy kis html kóddal). Ezt követően válaszd kia  sablont, hogy melyiket szeretnéd beilleszteni az oldaladra. Sokféle szín kombináció létezik, válaszd azt ami legjobban illik az oldaladhoz, de igazából a színek átállíthatók a weboldalon css kódokkal is.

Kattints a tovább gombra és már csak a köszönő szöveget kell beállítanod. Van egy alapbeállítás, ezt szabd a saját vállalkozásodra, hogy legyen egyedi. De beállíthatsz egy külön köszönő oldalt is, amit előre elkészítesz, ha van ilyen, akkor a feliratkozást követően az az oldal fog megjelenni.

Ezt követőena  tovább gombra kattintva megtalálod a feliratkozó blokkodnak a kódját, amit csak be kell illesztened a weboldaladba. Ez történhet egy html kóddal, de pl. van egy Surbma nevű bővítmény, amihez csak a lista és az űralap azonosítóját kell megadnod.

Meg tudod nézni az űrlap kinézetét és ha nem tetszik visszalépsz a szerkesztésre és végigmész ugyanezeken a lépéseken, addig amíg nem leszel elégedett a végeredménnyel. Itt egy fontos dolog van, a legvégén mindig nyomd meg az űrlap újragenerálása gombot.

Ennyi az egész.

Egyszer már nem sikerült, de MOST sikerülni fog.

Újrakezdő "receptek"

Ha tetszett ez a blog, hasonló cipőben jársz és szeretnél a vállalkozás be vagy újraindításával kapcsolatos hasznos információkat kapni, konkrét megvalósítási lépéseket olvasni, gyere iratkozz fel a hírlevelemre és megmutatom, hogy én hogyan csinálom.