Miért kell kamera elé állni?

Ha te is vállalkozó vagy esetleg vállalkozóvá szeretnél válni az azért van, mert van olyan terméked vagy szolgáltatásod amit értékesíteni szeretnél. Ez eddig rendben. Tanultál marketinget, tudod hogy milyen fontos a listaépítés, van weboldalad, FB oldalad és csoportod, blogbejegyzéseket, hírleveleket írsz és jönnek is a vásárlók.

Jó esetben.

De mi van akkor, ha még nincs bizalmuk irányodban? Látnak már téged, de igazán nem tudják pontosan ki vagy, miben hiszel, mi a célod és nem tűnsz ki igazából a többi hasonló vállalkozó közül.

Mit lehet tenni?

Bizalmat építeni…

Hogy? Kezd el láttatni magad. Annyira sokan vannak a piacon és azt nem várhatod, hogy bekopogjon valaki hozzád és megkérdezze, hogy figyelj, te nem árulsz ilyen meg ilyen terméket, nekem most pont erre lenne szükségem és azonnal vásárolnék is… Ezt felejtsd el. Nem ebben a korban élünk.

Azt látják, akik láttatják magukat. Csinálj videót magadról, kezdj el élő adásokat készíteni.

Tudom sokan nem szeretik, mert nyomulósnak tűnhet és amúgy is komfortzónán kívüli a történet. Azonnal jönnek is  a kifogások miért nem csinálod, mint például:

– mit szólnak majd az ismerősök, barátok, az anyukám ha meglátnak…
– én nem vagyok ilyen magamutogató…
– halál ciki…
– nincs meg hozzá a szükséges technikám…
– nem tudok szépen beszélni és hogy nézek már ki…
– szerintem van még olyan amit nem soroltam, de neked rajt avan a listádon… 🙂

Mutasd meg miben hiszel

Ja és azt nem is soroltam az előbb, hogy egyáltalán miről beszéljek? Először is mondd el, hogy miben hiszel és mik az álmaid, céljaid. Ha ez megvan, akkor jöhet a folytatás. Mi lehet ez?

– Bemutatkozás, termék vagy szolgáltatás portfolió bemutatása
– videós blogsorozat a termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatos érdekes témákról, tévhitekről, kérdésekről, kevésbé ismert részletekről
– termék/ szolgáltatás bemutatása működés közben, milyen problémáját oldja meg a vásárlónak
– vevővisszajelzés – interjú egy vevővel
– kulisszák mögötti bepillantás, te hogy csinálod ezt vagy azt…

Mi kell hozzá, bátorság?

Első lépésként igen, egy nagy adag hit és tenni akarás, erő hogy meg tudod és meg is akarod csinálni. Hidd el, csak az első videó elkészítése nehéz, a második már könnyebb, a harmadik sokkal és ahogy egyre többet csinálod, egyre belejössz és azon gondolkozol, hogy miért nem mertem előbb belefogni?

Persze szükséges egy jó minőségű kamera – amire már a legtöbb telefon képes – és egy jó háttér jó megvilágítással.

Aztán jöhet a mondanivaló. Gondold át, kinek mondod, mi az üzeneted. Gondolj arra hogy éppen segítesz valakinek megoldani egy gondját, baját vagy éppen örömet szerzel valakinek azzal, hogy ezt a tudást átadod. Mivel nincs nagy közönséged, nyugodj meg és egyszerűen éld bele magad a mondandódba. Ha igazán átjön az, hogy ez az amit te szeretsz és tudsz is csinálni, akkor leszel igazán hiteles, ha hiteles vagy az bizalmat ébreszt és ha bíznak benned, vásárolni is fognak.

Hogy ehhez idő kell? Igen, bele kell fektetni az időt és az energiát.

Ami fontos, hogy elkezd.

Ne legyen tökéletes, csak kezd el valahogy. Sokan ott buknak el, hogy azonnal tökéleteset akarnak és nem elégszenek meg az “elég jó”-val, ezért nem is publikálják. Pedig pont az a lényeg, hogy kezdjük el, csináljuk meg az elsőt és majd egyre jobb lesz. Hidd el, a túloldalon aki nézi a videódat még örül is ha lát egy bakit, mert azonosulni tud veled, hogy lám ő sem tökéletes mégis csinál valamit, és ez olyan emberi. Nem kell tökéletes háttér és stúdió berendezés, nem kellenek extrém körülmények, csak KEZD EL!

Hagy meséljek valami személyeset.

Újraindítottam a Rajzmeditáció programot, most lesz január 23-án az első ONLINE tanfolyamom. Eddig csak tantermi körülmények között tartottam ilyet, de mivel január elején meghosszabbították a vészhelyzetet, így az előre erre az időre beígért tanfolyamot kénytelen voltam online-ra váltani. Hogy ez komfortzónán kívüli? Igen, de meg fogom ugrani. Jól ismerem a zoom programot és azon keresztül fogom tartani. Jó előre felkészültem, elkészült a prezi, diákkal, rajzokkal, videókkal, visszaszámlálókkal, stb. Megcsinálom. Meghirdettem az új programot és már 10-en jelentkeztek is, előre utalással.

Amikor elkezdtem hirdetni a programot egy ismerősöm a helyi TV-től felhívott, hogy szeretne a rajzmeditációról, ill. konkrétan a meghirdetett programról egy interjút csinálni velem… Hogy eszembe jutott-e elsőre hogy nemet mondjak? Nem. Azonnal igent mondtam és felkészültem. És tudod mit mondok? Nagyon élveztem. Nézd meg az alábbi youtube videón, miket mondtam és szerinted átjön-e a hitelesség, hogy ezt én valóban tudom és szeretem csinálni.

Szóval azt szeretném üzenni, hogy ha még nem láttattad magad, akkor mutasd meg ki vagy és miben hiszel, miért küzdesz, miként tudsz segíteni másoknak.

Csak az első lépés nehéz.

Újrakezdő "receptek"

Ha tetszett ez a blog, hasonló cipőben jársz és szeretnél a vállalkozás be vagy újraindításával kapcsolatos hasznos információkat kapni, konkrét megvalósítási lépéseket olvasni, gyere iratkozz fel a hírlevelemre és megmutatom, hogy én hogyan csinálom.