Mindenki évet értékel…

Akárhova nézel, a különféle közösségi oldalaktól kezdve mindenhol évet értékelnek, webinarokkal, évtervező, élettervező ötletekkel tele a média. Sok ingyenesen letölthető anyag és webinar lehet a segítségedre. Tényleg, te szoktál évet értékelni és a következő évedet megtervezni? Vannak újévi fogadalmaid?

Szerintem nagyon fontos átgondolni, értékelni az előző évet, hogyan valósultak meg a terveid, ha nem úgy alakult ahogy eltervezted akkor annak mi lehetett az oka, mit lehet belőle tanulni, stb.

3 éve vezetem a Bullet Journal naplómat és az éves célok, a bakancslista, mit tanulok, stb. mindig benne van és nagyon jó átnézni, elemezni, sokat lehet belőle tanulni.

A 2020-as nem egy egyszerű év volt, az biztos, tartogatott meglepetéseket.

Neked milyen volt 2020?

Kemény, utálatos, jajj de jó hogy vége… vagy lehetőségekkel teli? A rosszat láttad meg benne, az összeomlást vagy a megújulást, a  biztonságra törekvést, az új lehetőségeket?

Bevallom, nekem sem volt könnyű az évem, ameddig munkavállalóként dolgoztam sem volt egyszerű, de amikor elvesztettem az állásom, különösképpen át kellett gondolnom sok mindent. Ennek eredménye hogy most itt vagyok és újra vállalkozom. És tudod miért? Mert hiszek benne. Hiszek magamban. Mindennek ellenére én valóban hálás vagyok 2020-nak. Hálás vagyok, mert rájöttem az igazi értékeimre és kaptam egy olyan lökést, ami kimozdított a komfortzónámból. Én új lehetőségeket látok és reményt, hitet és erőt.

Azt gondolom – ellentétben azokkal, akik várták hogy 2020 vége legyen és jöjjön a megváltó 2021 -, hogy attól, hogy a naptár átállt automatikusan 2021-re nem változik semmi. Nem lesz sem jobb sem rosszabb. Egyetlen egy dolog tudja megváltoztatni az évedet. Az pedig Te magad vagy. Hiszel a változásban és megcsinálod. Nincs kifogás, másra mutogatás, bezzeg neki könnyű és egyéb nyafogás. Csak te vagy, a célod, a motivációd és a kitartásod.

Újévi fogadaloim vs. célok

Mi a baj az újévi fogadalmakkal? Hogy nem tartanak örökké. A fogadalmak sokszor nem konkrét célok, csak vágyak. Ha nem változtatsz, nem alakítasz ki új szokásokat, tehát mindent ugyanúgy csinálsz mint eddig, akkor ugyanazokkal a tettekkel csak ugyanoda jutsz, ahova eddig is. Ha te nem változtatsz mi változna magától? Semmi.

Én az új évet rendrakással kezdtem, papírokat válogattam, mire van szükségem, mit viszek tovább, és mit engedek el, azokat kíméletlenül kidobtam. Külön rendeztem az alkotáshoz szükséges eszközeimet – emlékeztetve magamat arra, hogy nekem 2021 az alkotás éve lesz -, az olvasnivalóimat és az egyéb tevékenységhez szükséges dolgaimat. Ekkor találtam rá a papírjaim és jegyzeteim között egy 2015. évi Élettervező és célkitűző munkafüzetre, a MyWay coaching jóvoltából. Anno még egy Gazdagmami konferencián tettem rá szert, de akkor nem töltöttem ki persze…

Milyen fontos lenne pedig mindenkinek így kezdeni az évet, számot vetni mi volt, mi van most, mit akarok elérni később.

Sokan eljutnak odáig, hogy hajóba szállnak és kieveznek a nyílt tengerre, de ha nem tudják hova mennek, honnan tudják, hogy melyik lesz a jó szél, amit be kell fogni? Iránytű nélkül nem biztos, hogy oda jutnak, ahová szerettek volna…

Honnan indulsz?

Ha van kedved tarts velem és válaszolj meg magadnak néhány kérdést. Nem másolok be tervező oldalakat, de van jó néhány kérdés, amivel szerintem érdemes tisztába lenni:

1. Milyen álmodat sikerült 2020-ban megvalósítanod, mire vagy igazán büszke?

2. Mi kellett ahhoz, hogy ezeket el tudd érni?

3. Kik voltak a segítségedre és hogyan tudtak támogatni?

4. Mi volt az az új dolog, készség, amit felfedeztél magadban?

5. Mik voltak 2020 legnagyobb nehézségei, kihívásai?

6. Mit tanultál ezekből a nehézségekből?

7. Mire kellett volna kevesebb időt szánnod, mire fogsz a jövőben nemet mondani?

8. Mire lehetett volna több időt szánnod, mit szeretnél fejleszteni?

9. Mi volt amit elkezdtél, de abbahagytál?

10. Mit csinálnál másképp 2020-ban?

 

Az igazán fontos dolgok

Mielőtt a 2021-es év céljaidon gondolkozol, érdemes, néhány segítő kérdéssel irányíthatod a figyelmedet, mit is szeretnél:

– Mit kellene elkezdened, miben szükséges fejlődnöd?

– Mire nem kellene már több időt pazarolnod? Mire mondasz nemet? Mit zársz le?

– Mik azok a dolgok, amiket szívesen kipróbálnád, de eddig soha nem merted? Lehetnek ezek gyerekkorod óta dédelgetett álmok is.

– Úticélok, ahova mindenképpen szeretnél eljutni?

– Kivel/kikkel szeretnél több időt tölteni?

– Kik a segítőid, akikre nehéz helyzetekben is tudsz támaszkodni?

– Mit szeretnél bevezetni, amit minden héten csinálsz?

 

Számodra mi fontos igazán?

Most arrakérlek , hogy írd össze az összes célodat, ez lehet kisebb, nagyobb, ahogy tetszik, csak ezek legyenek számodra igazán fontosak, amiket tényleg akarsz. Figyelj arra, hogy lehetőség szerint az összes alábbi területeket fedd le velük. (munka-karrier, család-párkapcsolat, egészség, barátok-társas kapcsolatok, hobbi-én-idő, önfejlesztés, pénzügyek)

Ezek a célok olyanok legyenek,

– ami téged boldoggá, elégedetté tenne, amire vágysz

– amiket konkrétan meg tudsz fogalmazni

– amit tényleg te akarsz és nem csak elvárnak tőled

– amire van ráhatásod és nem másokon múlik

– amiért képes vagy kitartóan küzdeni, korán kelni, változtatni…

– amiknek meg tudod fizetni az árát, amiért hajlandó vagy lemondani valamiről

Mostanra egy szép kis listát írtál össze.

Nincs más dolgod, mint ezeket a célokat csoportosítani és területenként a legfontosabbakat kiválasztani, azokat amiket az adott területen belül tényleg, mindenképpen, nagyon akarsz!

Ha jól számolom, és az összes területen belül (munka-karrier, család-párkapcsolat, egészség, barátok-társas kapcsolatok, hobbi-én-idő, önfejlesztés, pénzügyek) van egy célod, akkor most ezekből válaszd ki a 3 legfontosabbat. Ezzel dolgozunk tovább.

Jó célokat nem is olyan könnyű meghatározni ugye? Mielőtt véglegesíted ezt a három célt, ellenőrizd, hogy megfelelnek-e a jó célok kritériumának?

– Konkrét, pontosan tudod hova akarsz eljutni

– Pozitív megfogalmazás

– Mérhető

– Vonzó és eléggé motiváló

– Reális és megvalósítható

– Határidőhöz kötött

Ok, a fentiek alapján pontosítottad a 3 legfőbb célodat 2021-re. Nincs más dolgod, mint egy táblázatba felvezetni ezeket a célokat és mellétenni az oszlopokba a motivációdat (miért is akarod ezt, mi a haszna és hogyan érzed majd magad attól, ha eléred), a határidőt (mennyi időt szánsz a projektre), hogyan fogod mérni (mit és hogy fogsz mérni), milyen akadályok várhatók (és ennek ellenére hogyan fogsz kitartani), milyen új szokást szükséges bevezetned és mivel jutalmazod meg magad, amikor eléred ezt a célod.

 

Ki is fogok tartani?

A hosszú távú feladatoknál sokszor azért adjuk fel, mert túl nagy feladatot vállalunk, és ennek a súlya egyszerre nehezedik a  vállunkra. Ezt a súlyt gyakran nem bírjuk el, és egyszerűen feladjuk.

Van az a közmondás amit sokan emlegetnek és én is leírom:

Hogyan együnk meg egy elefántot?
Hát falatonként!

Ez ránk is igaz, tehát azt javaslom, hogy a fő célt, feladatot, bontsuk fel kisebb darabokra, részegységekre, hogy valósítjuk meg lépésről lépésre és ehhez is tegyünk határidőket.

Írjuk be a naptárunkba, a havi, heti tervezőnkbe és minden héten, hónapban értékeljük ki, hogy hogyan állunk vele. Ha az segítség, kérjünk meg valakit, aki támogat minket és számonkéri a haladásunkat.

Gratulálok, hogy eljutottál idáig, megtervezted a 2021-es céljaid, már csak rajtad áll a megvalósítás. Sok sikert, kitartást és fókuszálást kívánok hozzá.

Ezeket a célokat leírhatod külön magadnak kis kártyákra és magadnál tarthatod, hogy emlékeztesd magad mit akarsz elérni, de készíthetsz belőle egy tablót is, amit jól látható helyre kiraksz akár az irodádban, akár az otthonodban emlékeztetőül.

Az én céljaim 2021-ra

Én is végigjátszottam ezekkel a kérdésekkel, és nekem is megvan a három fő célom, ami már benne van a naptáramban és ez az irány, tudom merre tartok és lebontottam a célokból a lépéseket, hogyan fogok eljutni a megvalósításig.

1. Elkészül a felnőttszinezőkészítő oldal webshopja, amit folyamatosan töltök fel a saját rajzos termékeimmel (HI: 2021.03.31.)

2. Elvégzem az A. Aradilla patreon akvarell képzést, feldolgozom az összes tananyagot (HI: 2021.06.30.)

3. 2021. karácsonyán a családommal ünnepelve látom, hogy 15 kg-val vagyok könnyebb, mint az év első napján (HI: 2021. 12.25.)

A harmadik pontot tavaly is kitűztem, de nem értem el a célomat. 3 hónap alatt 10 kg-tól szabadultam meg, de nem tudtam folytatni a folyamatot és aztán részben különböző és részben egyéb okokból (ezt akkor szoktam írni amikor nem akarom vagy nem tudom megmagyarázni…) végül vissza is szedtem, tehát ugyanonnan indulok, ahol tavaly ilyenkor. Láttam a hibákat és idén igyekszem megcsinálni.

Nagyon fontosnak tartom az év eleji célkitűzést. Ha van rá lehetőséged és találsz ilyen programokat, webinárokat, arra biztatlak vegyél részt, vannak ingyenesek és fizetősek is, ezekkel irányba állíthatod a hajódat.

Még egyszer, milyen lesz az éved? Amilyennek megtervezed. Amiben hiszel. Nekem nem lesz rossz 2021, hiszen megterveztem hogy jó lesz, hiszek benne, hiszek magamban és megcsinálom! Az növekszik amire fókuszálunk. Ha a félelemre, “a nekem úgysem sikerül”-re, valóban ezt az érzést erősíted, nem is fog. De ha arra helyezed a hangsúlyt, hogy EL AKAROD ÉRNI A CÉLJAIDAT, és erre emlékezteted magad nap mint nap, teszel érte mégha kis lépéseket is, akkor biztosan el is fogod érni. Rajtad múlik, hogy döntesz.

Hozz ki te is legtöbbet 2021-ből!

Újrakezdő "receptek"

Ha tetszett ez a blog, hasonló cipőben jársz és szeretnél a vállalkozás be vagy újraindításával kapcsolatos hasznos információkat kapni, konkrét megvalósítási lépéseket olvasni, gyere iratkozz fel a hírlevelemre és megmutatom, hogy én hogyan csinálom.