Annyi ötletem van…

Alapjáraton nagyon sok ötletem van, de nagyon figyelnem kell arra, hogy mikor minek engedek zöld utat és hogyan maradok fókuszált.

Szerintem azt a bevezetőben már írtam, hogy mi adta az ötletet ahhoz, hogy elinduljon az Újrakezdő vállalkozó személyes blog oldal. Vállalkozóból alkalmazott lettem, majd alkalmazottból újra válllakozó. Ennek az újrakezdésnek a folyamatát szeretném megosztani, a küzdelmeket és a sikereket egyaránt. Az oldalnak kettő célja van:

1. Segítsek olyanoknak, akik előtt járok már, ötleteket, esettanulmányokat, mintákat osztok meg, amik nekem működnek.

2. A blogolást heti rendszerességgel teszem, ami egyfajta útontartás számomra is.

Nem mondom meg a tuti módszereket, csak azt mutatom meg amit éppen csinálok, ami nekem bevált, a kedves olvasó pedig eldönti, hogy ez követendő példa lehet-e a számára.

Az első lépések

Tehát ott tartunk, hogy miközben azon gondolkodom, mik legyenek a következő lépések, miből fogok megélni, mire építem újra  a vállalkozásomat, visszatérek-e a rajzmeditáció oktatásához, terméket fejlesztek vagy éppen weboldalakt készítek továbbra is, de mégis máshogy… megfogan az ötlet egy útontartó, segítő blog oldalhoz.

Ki a célcsoport?

Hiába nem adok el az oldalon semmit – még, akkor is az a célom, hogy követőket szerezzek, listát építsek. Mert ha felépítettem ezt a blogot, ki tudja még mit értékesíthetek. Addigra legyen egy követőtáborom.

Célcsoportom a teljesen kezdő vagy újrakezdő vállalkozók, akik nem tudják hogyan vágjanak bele, vagy mert nem ismerik a technikai hátteret vagy mert félnek elhinni hogy nekik sikerülhet.

Ok, megvan a célcsoport, mi legyen a domainnév és tárhely is kell. Mivel nagyon sok weboldalt készítettem már eddig is (ezek a webrevart.hu oldalon megtalálhatók), a nekem bevált tárhelyszolgáltatónál (BigHost) foglalom le a domain nevet, ami az ujrakezdovallalkozo.hu névre esik. Mivel van már tárhelyem, egyszerűen csak bővítem nagyobbra, hogy az új oldalam is elférjen rajta. Néhány nap és máris megvan az oldal, el is kezdhetem építeni.

De mielőtt belevágnék…

Milyen legyen a logó?

Sokan azt mondják, hogy nem a logó a fontos, nem az adja el a terméket vagy szolgáltatást, de én mégis azt gondolom, hogy a logónak egyszerűnek, kifejezőnek kell lennie és leginkább az fontos, hogy azonosulni tudjunk vele, ha esetleg a képi elemeknek másodlagos értelme is van, az már csak a hab a tortán.

Nekem az újrakezdéssel kapcsolatosan először a főnix madár jutott az eszembe majd a pillangó. Hogyan lesz a hernyóból gyönyörűséges pillangó. Egy csodálatos folyamat során. Amikor nem hiszed, nem látod a változást, pedig az ott van, csak türelemmel és szorgalommal, de eléred a célod.

A pillangó ötletnél maradtam.

Nagyon sok képhez, kreatívhoz a freepiket használom, ahol előfizetés nélkül is csodás képeket, templateket, mockupokat tudsz létrehozni. A legtöbb vektroros grafika, az vagy Adobe Illustrator vagy Photoshop fájlként tölthető le, aminek az a nagy előnye (ha ismered és tudod használni ezket az eszközöket), hogy a felesleges rétegeket egyszerűen leszeded belőle, és azzal dolgozol tovább, ami neked szükséges. Ha csak fotókat szeretnék keresni, akkor vagy az unsplash.com oldalt vagy a pexels.com gyűjteményt szoktam használni.

Rákerestem a pillangó logóra és jó néhány hasznos találat után kiválasztottam egyet, amit átalakítottam. Először is színt választottam. Amikor szembe jöttek az őszi színek egyfajta kékes háttérrel, akkor döntöttem úgy hogy a kék egy türkizes árnyalata és az őszi narancs fog dominálni. Ezzel a két színnel újraszíneztem a logót és mellé tettem a szöveget. Szeretem, ha a szövegben váltakozik a betű vastagsága vagy akár a betű típusa is. Egyre szükséges figyelni, hogy olvasható legyen kis méretben is, ill. ezeket a színeket használjuk majd a címsorokban, a menüben, a gomboknál és a láblécnél is. Én nagyon szeretem a fehér hátteres oldalakat, ahol max 2 más színt használok.

Logó több méretben, több tájolással

Megrajzoltam a logót álló és fekvő tájolással is (attól függ hova helyezem el az oldalon, mindkettőre szükség lehet), ill. fehér színnel háttér nélküli PNG formátumban, ill. felirat nélkül pedig “favikon”-ként, tudjátok, ami megjelenik a böngészőben az oldalad előtt. Ezt nem mindenki állítja be, de én szeretem az egyediséget. Ezeket a logó variációkat látjátok a blog tetején, ez most a kiemelt kép. A háttér nélküli fehér színű verziót általában az egyszínű héttereken használom, ilyen ez most a lábléc. De van hogy plakátokra is ilyen kerül, ha pl. van egy sötétebb rész, azon ezek nagyon jól mutatnak.

Tervezés mindenek felett

Én mindig lerajzolom egy papírra ceruzával, hogy milyen elrendezést képzelek el, milyen menüket használok és az egyes blokkok mit tartalmaznak, mi mi után következik. Csak úgy “hűbelebalázs” módra soha nem állok neki egy oldalnak sem. Amikor ez is kész van, akkor összerakom azokat a képi elemeket amiket a fejlécben és a blogokban fogok használni.

Kezdődhet az oldalépítés

Miután telepítem a wordpresst a kiválasztott domainem alá, felrakom a kedvenc sablonomat, a DIVI-t is. (A DIVI használatáról, készülök majd egy részletesebb DIVI útmutatóval a jövőben…) Létrehozom az oldalakat, beállítom a menüt, majd a Téma testsreszabásánál, meghatározom az alapbeállításokat és indulhat is az oldalak létrehozása. Blokkonként, lépésről lépésre haladok, szépezem, korrigálok és gyönyörűen haladok. Nekem ilyenkor megáll az idő. Sokszor észre sem veszem hogy éhes vagyok, sokszor azt sem tudom mennyi az idő. Én így érem el a flow élményt, mert imádom csinálni. Alapvetően a tökéletességre törekszem, így addig javítgatok az oldalon, amíg nem vagyok elégedett a végeredménnyel.

Blogolni jó

Ez a másik rész amit nagyon kedvelek. Beállítani a blog kategóriákat, elhelyezni, hol lesz a blog helye majd elkezdeni feltölteni a  blogot témákkal. Sziszifuszi dolognak tűnik, de a SEO vagyis a keresőoptimalizálás szempontjából nagyon-nagyon fontos és hasznos dolog. Mik legyenek a blogok tartalma? Annyi mondanivalód lehet másoknak. Én ezt is felsorolom, csak témák szerint hogy mik azok a közérdekű dolgok, amik másoknak is érdekesek, hasznosak lehetnek és kész a lista. Aztán nekiállok sorjában, és mindegyiket megírom. Mindegyikhez keresek vagy szerkesztek kiemelt képet és közben ellenőrzöm a blog oldalt, hogy hízik egyre ahogy haladok az írnivalóval. Csodás élmény egy oldal, a saját oldalad összerakása.

Apróságok a végére maradnak, lábléc, oldalsáv, feliratkozás az ahhoz tartozó feliratkozó űrlap és lista elkészítése, beillesztése, adatvédelmi tájékoztató és beállítása, és egyéb hasznos bővítmények feltelepítése.

Nem várt események…

…márpedig léteznek. Mindig jön valami olyan dolog, ami jól kibabrál velünk, gondolhatnánk elsőre, de valójában csak valami újat tanít. Legrosszabb esetben a tárhelyszolgáltatók is tudnak segíteni, de hasznos az is, ha a google-be beírod a problémát, jó eséllyel találsz olyan oldalt, ami tartalmazza a megoldást. Mindez angol nyelven is működhet – sokszor hamarabb jön angolul a megoldás -, de becsatlakozhatsz releváns FB csoportokba is, ahol valaki biztosan találkozott már hasonló problémával mint a tied.

Még ellenőrzöm a telefonos megjelenést is és ahol szükséges korrigálom. Na ezért is szeretem a  DIVI-t, mert sokféle beállítást enged külön a 3 nézetben, a laptop, tablet és telefon menüben is megszabhatom mekkora legyen egy címsor, vagy mekkora  távolság legyen az egyes blokkok között. Nagyon hasznos.

Nem ördöngősség, csak egyszer végig kell járni az utat. A második már könnyebb, így a negyvenvalahanyadik weboldalam táján pedig kifejezetten szórakoztató. Azért szeretem magam szerkeszteni az oldalaimat, mert tudom, hogy a magam ura vagyok, minden hiányosságom ellenére. Ha hirtelen kitalálok valamit, nem kell várnom senkire, nem kell megfogalmaznom, leírnom, értetlenkedni a kivitelezővel, egyszerűen csinálom és kész. Ha éjszaka jut eszembe valami, reggelre már ott is  a módosítás.

Ez is egy alkotó folyamat, ami egy csodálatos utazás.

A helyesírás is nagyon fontos. Én hajlamos vagyok gyorsabban gépelni, ami miatt egy egy betű mindig kimarad ezért nagyon fontos minden írást kétszer elolvasni, kétszer elolvasni.

Nem adom fel! – mondják oly sokan,
de engem az különböztet meg tőlük, hogy én tényleg nem adom fel.

Újrakezdő "receptek"

Ha tetszett ez a blog, hasonló cipőben jársz és szeretnél a vállalkozás be vagy újraindításával kapcsolatos hasznos információkat kapni, konkrét megvalósítási lépéseket olvasni, gyere iratkozz fel a hírlevelemre és megmutatom, hogy én hogyan csinálom.